Hur fungerar en fastighetsbox för paketleveranser?

Hur fungerar en fastighetsbox för paketleveranser?


Fastighetsboxar är ett modernt och nödvändigt inslag i dagens infrastruktur för att hantera paketleveranser. Med dessa boxar kan paket levereras direkt till din bostad, oavsett om du är hemma eller inte. Faktum är att nästan 30 % av alla paket som skickas i Sverige årligen kan enkelt hanteras med hjälp av en fastighetsbox som är placerad i byggnadens entré eller i anslutning till fastigheten.

Större fack i fastighetsboxar för paket

Mängder av försändelser kan klämmas in i ett vanligt postfack, men det händer alltför ofta att det blir fullt och överbelastat. Dessutom finns det alltid några oöverstigliga paket som helt enkelt inte passar. Lyckligtvis finns det en ganska enkel men smart lösning för att uppgradera standarden på en fastighetsbox - nämligen att utrusta den med ett antal extra fack i större storlekar. Dessa extra fack kallas för "servicefack" eller "paketfack". Om ditt paket inte får plats i ditt vanliga postfack så ser brevbäraren till att det hamnar i ett av de förutbestämda servicefacken.

Standarden för fastighetsboxar reglerar storleken på postfacken och variationen mellan leverantörerna är marginell. Den inre höjden i en fastighetsbox är vanligtvis mellan 10-12 cm vilket rymmer både brev och mindre försändelser. Om du vill ta emot större paket, finns det möjlighet att antingen välja ett dubbelfack eller några extrafack som alla boende i fastigheten kan dela på. Det är vanligt att man använder inkast i lägenhetsdörren eller en låst brevlåda som traditionella lösningar för att ta emot post. Tyvärr räcker inte inkasten till för att ta emot större paket, vilket är en annan orsak till varför servicefack blir allt mer populära.

Vilka leveranser kan jag ta emot?

Utöver den vanliga brevposten finns det en annan typ av försändelse som du kan ta emot direkt i din postbox - nämligen varubrev. Dessa försändelser distribueras av brevbäraren och kan väga upp till 2 kg. Varubrev är särskilt användbara för att skicka mindre föremål som kläder eller apoteksvaror. Istället för att behöva hämta dessa försändelser från ett utlämningsställe eller postkontor, kan du enkelt och bekvämt ta emot dem i din postbox. Detta gör det mycket enklare för dig att hantera dina inköp och undvika onödig tid och ansträngning. Så nästa gång du behöver skicka eller ta emot små paket, överväg att använda varubrev som ett snabbt och enkelt alternativ.

Hur väljer jag att få en vara till mitt servicefack?

I dagsläget finns det tyvärr ingen särskild funktion för att välja varubrev vid utcheckningen eller via postens app. Istället kan du välja hemleverans som alternativ och om varan du beställer skickas som varubrev, kommer den att levereras direkt till ditt postfack eller servicefack. PostNord har full koll på alla registrerade fastighetsboxar i deras system och vet exakt när de kan leverera paketet hem till dig.

Att få en varuförsändelse direkt i din postbox är inte bara bekvämt, utan också ett smart sätt att undvika onödiga resor till postkontoret eller utlämningsställe. Genom att utnyttja varubrevsleveranser kan du spara både tid och pengar, samtidigt som du får dina varor på ett säkert och bekvämt sätt. Så nästa gång du handlar online, se till att kolla om varubrev är ett alternativ för att få dina varor direkt i din postbox.

Vem kan öppna servicefacket?

När ett paket inte får plats i ditt vanliga postfack, kan det istället levereras till ett servicefack i fastighetsboxen. För att få tillgång till servicefacket öppnar brevbäraren huvuddörren på fastighetsboxen med en särskild nyckel. I servicefacket finns också en speciell nyckel, märkt med numret på servicefacket, som brevbäraren använder för att öppna och placera paketet där. Därefter flyttas nyckeln till den boendes vanliga postfack så att de vet att de har ett paket att hämta. Efter att ha tagit ut sitt paket, lägger den boende tillbaka nyckeln genom inkastet. Detta smarta system gör det enkelt och smidigt för både brevbäraren och de boende att hantera paket och post på ett säkert sätt.

Kommentarer